Winter food of the fox Vulpes vulpes in the Province of Cuneo (North-Western Italy) / Alimentazione invernale della Volpe Vulpes vulpes nell'Albese (Provincia di Cuneo)
 
More details
Hide details
1
Centro Ricerche in Ecologia Applicata
2
Dipartimento Produzioni Animali Ispezione e Igiene Veterinaria, Facoltà Medicina Veterinaria
Publish date: 1991-07-09
 
Hystrix It. J. Mamm. 1991;3(1)
KEYWORDS
ABSTRACT
Abstract The diet of the Fox Vulpes vulpes was studied by the analysis of 157 gastric contents coming from hilly areas of the Province of Cuneo. Samples were gathered during January-March of the years '86 (N. 41), '87 (N. 72) and '88 (N. 44). The mean percentage of frequency was determined for the following feeding categories: Fruits (26.1%), Other vegetable components (19.7%), Insects (2.5%), Wild birds (11.5%), Insectivores and Rodents (42.7%), Lepus capensis (13.4%), Indeterminate Lagomorphs (17.2%), Domestic animals (59.2%) and Other (2.5%). The diet is analysed in relation to some available trophic resources (dumps, restoking of hares and of pheasants). Riassunto Vengono presentati i dati dell'analisi di 157 contenuti gastrici di Vulpes vulpes, provenienti da aree collinari della provincia di Cuneo; i campioni si riferiscono ai primi tre mesi delle annate '86 (N. 41), '87 (N. 72) e '88 (N. 44). Sono state determinate le frequenze percentuali delle seguenti categorie alimentari: Frutti (26,1%), Altre componenti vegetali (19,7%), Insetti (2,5%), Uccelli selvatici (11,5%), Insettivori e Roditori (42,7%), Lepus capensis (13,4%), Lagomorfi indeterminati (17,2%), Animali domestici (59,2%) e Altro (2,5%). La dieta viene esaminata in relazione ad alcuni aspetti legati alle disponibilità trofiche del territorio (presenza di discariche, ripopolamenti di selvaggina).
eISSN:1825-5272
ISSN:0394-1914