Diet of the Red fox (Vulpes vulpes) in the Sibillini area (Central Apennines) / Dieta della Volpe (Vulpes vulpes) nell'area dei Monti Sibillini (Appennino centrale)
 
More details
Hide details
1
Istituto di Zoocolture, Università di Bologna
2
Istituto di Scienze Morfologiche, Università di Urbino
Publish date: 1991-07-09
 
Hystrix It. J. Mamm. 1991;3(1)
KEYWORDS
ABSTRACT
Abstract The Authors analyse the contents of 401 stomachs of foxes Vulpes vulpes (135 of which were empty) collected during the period 1971-74 in a mixed agriculture-pasture-woodland area. The frequency of occurrence of the following food categories was found: 1. Small Vertebrates (mainly rodents) 72.6%; 2. Medium-sized Vertebrates (prevalently hares, domestic rabbits and domestic fowl) 13.5%; 3. Invertebrates (mainly Orthoptera) 7.9%; 4. Fruits: 24.8%; 5. Garbage and carrions 62.0%; 6. Grass and leaves 38.7%; 7. Unidentified material 5.6%. Small Vertebrates, Garbage and carrions, and Fruits showed highly significant seasonal variation. Garbage was found to be eaten more frequently than in any other European country. Riassunto Viene analizzato il contenuto di 401 stomaci di Volpe Vulpes vulpes (di cui 135 vuoti) raccolti nel periodo 1971-74 nelle province di Ascoli Piceno e Macerata. Le categorie alimentari più frequenti sono i piccoli Vertebrati (Roditori in prevalenza), i rifiuti e carogne, e i frutti; solo queste categorie mostrano variazioni stagionali significative. I1 consumo di carogne e rifiuti è più elevato rispetto a quello registrato in altri paesi europei.
eISSN:1825-5272
ISSN:0394-1914